Hoe koffievlekken uit kleding verwijderen

Als je ooit te maken hebt gehad met een koffievlek, weet je hoe moeilijk die lichtbruine kleur te verwijderen kan zijn, en dat komt omdat het een looistof is. Net vervelend wanneer je net je nieuwe koffiemachine hebt gebruikt. Om oude koffievlekken (en veel voedselvlekken) echt te verwijderen, moet u de kleding weken. Voor verse vlekken kan een straal koud water echter al voldoende zijn. U kunt ook verschillende huishoudelijke artikelen gebruiken, zoals zuiveringszout, zout, zeep en zelfs babypoeder of tandpasta, om het probleem te verhelpen of op te lossen totdat u het kledingstuk een wasbeurt kunt geven.

Het verwijderen van een koffievlek is een proces van trial-and-error. Begin met de eenvoudigste oplossing (doorspoelen met koud water), en als dat niet werkt, ga je verder met de volgende methode. Snel handelen kan een groot verschil maken in hoe gemakkelijk de vlek eruit komt. Natte koffie gaat er veel gemakkelijker uit dan opgedroogde koffievlekken. Maar als u op uw werk of in een restaurant bent en niet meteen uw shirt kunt uittrekken en onder de kraan kunt spoelen, kunt u de schade beperken door zout te gebruiken om de koffie op te nemen of de vlek met een servet en gewoon of bruisend water af te vegen. Probeer deze methodes als de verkleuring er niet uit wil.

Instructies

1. Spoelen met koud water

Voor een verse vlek laat u koud water uit een kraan door de achterkant van de stof stromen om te voorkomen dat de koffie in de stof dringt. Laat 10 tot 15 minuten lang koud water door de achterkant van de vlek stromen, of totdat het uitlopende water helemaal helder is. Als de vlek niet volledig verwijderd is, of als uw vlek oud is, ga dan verder met de volgende stap.

2. Vloeibaar wasmiddel aanbrengen

Wrijf vloeibaar wasmiddel of vloeibare afwasmiddel en een beetje koud water in de koffievlek. Laat verse vlekken drie tot vijf minuten zitten. U kunt het langer laten zitten, maar laat het niet opdrogen. Voor oude koffievlekken moet u de kleding in water laten weken nadat u het vloeibare wasmiddel erin hebt gewreven. Wrijf om de vijf minuten zachtjes met uw duim en vingers over de bevlekte stof om de vlek los te maken. Na 30 minuten weken in koud water controleert u de vlek. Als de vlek blijft zitten, probeer het dan vijf tot vijftien minuten in warm water te weken voordat u het grondig uitspoelt.

3. Probeer wasmiddel in poedervorm

Als de vlek er nog steeds zit, meng dan wat waspoeder met gelijke delen witte azijn en water en maak er een pasta van. Test het op het kledingstuk om er zeker van te zijn dat het de stof niet verkleurd. Gebruik een oude tandenborstel om de vlek te schrobben. Spoel de stof grondig uit.

4. Voorbehandeling en wassen

Breng een vlekkenverwijderende spray of gel aan op de koffievlek; u kunt ook een wasmiddel met zuurstofbleekmiddel gebruiken als vlekkenverwijderaar, wat op dit moment misschien het beste is. Laat het vijf minuten staan. Was het kledingstuk zoals u dat normaal ook zou doen.

5. Controleren en drogen

Controleer goed tijdens de koffievlek verwijderen of het volledig weg is. Als er een vlek achterblijft, herhaalt u de behandelingsstappen voordat u het kledingstuk droogt. Laat de kleding aan de lucht drogen. (Het kledingstuk niet in de machine drogen; door de hitte zet de vlek zich vast). Controleer nogmaals op sporen van de vlek door de gedroogde kleding tegen het licht te houden om er zeker van te zijn dat elk spoor van verkleuring volledig is verwijderd. Als er nog steeds verkleuringen zijn, herhaalt u de stap met het waspoeder, wast u het kledingstuk en laat u het opnieuw aan de lucht drogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *