Een Amsterdam Stadsgids voor Kunstliefhebbers

Van de eeuwenoude musea tot de hedendaagse kunstgaleries van wereldklasse, Amsterdam is een bijzondere bestemming voor kunstliefhebbers van allerlei pluimage.

Rijksmuseum: In het historische centrum van de stad

Het Rijksmuseum werd meer dan 200 jaar geleden opgericht en bezit de indrukwekkendste collectie meesterwerken van Amsterdam. Met meer dan 8000 werken uit de laatste 800 jaar van de Nederlandse kunstgeschiedenis, vind je hier namen als Van Gogh, Rembrandt en Vermeer.

Verspreid over 1500 meter galerieruimte vormt de collectie schilderijen en kunstnijverheid van het Rijksmuseum een verhelderend circuit, dat verhaalt over het ontstaan van de beeldende kunst in Nederland. In het museum zijn vele beroemde werken te zien, zoals Van Goghs befaamde “zelfportret” uit 1889 en Rembrandts “Joods bruidje”. Er is ook een prachtige selectie van hedendaagse meubels en mode.

Van Gogh Museum: Op het bruisende plein van het Museumplein

Het Van Gogh Museum bruist niet voor niets voortdurend van de mensen – het biedt ‘s werelds grootste collectie werken van de legendarische kunstenaar. Het Van Gogh Museum, gelegen aan het Museumplein naast vele andere topgaleries, presenteert 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 persoonlijke brieven van Van Gogh.
Sinds de opening in 1973 heeft het museum een ongeëvenaarde blik geworpen op het leven van de beroemde kunstenaar met veel problemen. Omdat Van Gogh’s invloed vrijwel ongeëvenaard is, organiseert het museum regelmatig tentoonstellingen over het werk van zijn tijdgenoten, waaronder Paul Gauguin en Kazimir Malevich.

Stedelijk Museum: galerie voor hedendaagse kunst aan het Museumplein

Voor wie moderne kunst verkiest boven klassieke, is het Stedelijk Museum het beste van Amsterdam. De permanente collectie bevat meer dan 2500 kunstwerken van de belangrijkste Nederlandse en internationale hedendaagse kunstenaars. Enkele iconische namen die u tegen zult komen zijn Andy Warhol, Pablo Picasso en Jackson Pollock.
Buiten de hoofdcollectie heeft het Stedelijk een fascinerend tentoonstellingsprogramma, dat een gezonde mix biedt van hedendaagse, vooruitstrevende kunstenaars. Met een niet te missen gevel in de beroemde vorm van een badkuip is het Stedelijk Museum een toevluchtsoord voor kunstliefhebbers.

FOAM : In de Grachtengordel te midden van 17e-eeuwse grachten

Fotografie is een relatief nieuw creatief medium vergeleken met schilder- en beeldhouwkunst, maar Foam laat zien waarom het net zo belangrijk wordt gevonden. In een chique, licht gebouw met uitzicht op een gracht vind je kamerbrede portret-, documentaire- en kunstfotografie van de meest gerespecteerde namen uit de branche, zoals Diane Arbus, Helen Levitt en Anton Corbijn.

Foam fungeert als een creatief centrum voor fotografie in Amsterdam en nodigt ook het publiek uit om forums, symposia en filmvertoningen bij te wonen, plus vele andere speciale evenementen.

Museum Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis: Een mix van oud en nieuw in de Jodenbuurt

Het Rembrandthuis Museum ligt in het hart van Amsterdam, precies waar de Nederlandse kunstenaar uit de Gouden Eeuw meer dan 20 jaar heeft gewoond. De eerbiedwaardige ruimte is omgetoverd tot een prachtig museum en biedt een ideale omgeving om het bijzondere leven en nalatenschap van Rembrandt te vieren.

Gevuld met originele kunst, meubels en voorwerpen uit een vervlogen tijdperk, zijn er tientallen adembenemende schilderijen en tekeningen te bewonderen. Maar het zijn vooral de 290 etsen van Rembrandt die als bijzonder worden beschouwd. In de moderne museumvleugel worden tentoonstellingen gehouden over de meest opmerkelijke voorgangers en tijdgenoten van de kunstenaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *